? Yabancı öğrenciler İtalya’ya gidebilecek mi? Covid-19 sonrası İtalyan üniversitelerine gidişler nasıl olacak?

Pandemi süreci yurt dışında okumak isteyen pek çok öğrenciyi etkiledi. Pek çok ülke yabancı öğrenci alımlarını ve hatta eğitim vizelerini dondurmuşken, İtalya yabancı öğrencilere pek çok kolaylık sağladı. Öncelikle üniversitelerin giriş sınavları online olarak yeniden düzenlendi. Konsoloslukta ayrıca yapılması gereken denklik başvuru süreci de dijital ortama taşındı. Üniversiteler ilk dönem okul harçlarında indirimlere veya kolaylıklara yöneldi. Pek çok ülke bursları kaldırırken İtalyan devlet bursları yine yaz dönemlerinde açıldı. Elbette yurtlarda sağlık şartları nedeniyle tek oda sunulması ve buna bağlı oda ve yatak sayısında azaltma oldu. Mimarlık sınavı gibi çok önemli bir merkezi sınav kolaylık olması bakımından ilk defa bu yıl üniversitelere bırakıldı ve online olarak hazırlandı.

Pek çok öğrencinin merak ettiği konu, sonbaharda ders başı yapıp yapamayacakları. İtalyan üniversiteleri sınıf içi dersler için hevesli olsalar da, pek çok üniversitede sınıf içi eğitim pek mümkün görünmüyor. Üniversitelerin %90’i devlet üniversitesi olduğundan 100-200 öğrenciyi aynı sınıfta bulundurmanın riskleri belli. Tüm üniversiteler online ders verebilmek üzere organize oldular. Bazı üniversiteler şartlar elverirse küçük gruplarla bazı dersleri birebir yapmaya çalışacak.

En merak edilen konu: Eğitim vizesi verilecek! Kabulü olan her öğrenci konsolosluk işlemlerini önce dijital ortamda başlatacak. Pianeta Italia olarak öğrencilerimizin dijital ortamdaki İtalyan eğitim bakanlığı portalına girişleri yaptık. Yeni sistemde bu portaldaki girişlere göre üniversitelere bilgi gidecek, bu işlemi yapmış öğrencilerin isimlerini üniversiteler konsolosluğa bildirecek, böylece öğrenciler vize işlemlerine başlayabilecekler. Vize aşamasında da hem Türk diplomalarına İtalya için denklik işlemi hem de eğitim vizesi bir seferde yapılacak. Böylece öğrencilerin pek çok koşturmacası azaltılmış olacak.

Yenilikleri bizden takip edin.

  Bilgi İçin Hemen Arayın