? İtalya’da Üniversite Eğitimi Ve Başvuru Süreci-Pianeta Italia

İtalya’da Üniversite Eğitimi Ve Başvuru Süreci

 

İtalya, yabancı öğrencilere sağladığı birçok imkan ile son günlerde yurtdışı eğitim için tercih edilen popüler ülkelerden birisi olmuştur. İtalya’da Üniversite okumayı avantajlı hale getiren birçok sebep  vardır.

İtalya’da Üniversite okumak, Mimarlık, Tasarım, Mühendislik, Ekonomi gibi birçok lisans alanında daha kaliteli bir eğitim almanızı sağlayacaktır. İtalya, birçoğu devlet üniversitesi olan yüzü aşkın üniversite ile geniş bir eğitim seçeneği sunmaktadır.

Bu yazımızda İtalya’da Üniversite eğitimi hakkında merak edilen bazı soruları yanıtlıyoruz.

 

 

 

Yabancı Öğrenciler İçin Başvuru Süreci

 

İtalya’da Üniversitelerin başvuru işlemleri Schengen(AB Üyesi) ve Schengen dışından gelen yabancı uyruklu öğrenciler için farklılık göstermektedir. Eğer Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerden İtalya’ya Üniversite Eğitimi almaya geliyor iseniz, vize ve okul başvuru süreciniz daha uzun ve yorucu olacaktır.

Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerden İtalya’ya Üniversite Eğitimi almak isteyen yabancı öğrenciler, İtalya’da eğitim almak için üniversite başvurularını İtalyan Büyükelçiliği ya da İtalyan Konsolosluğuna yapmaları gerekir. Türk öğrencilerin izlemeleri gereken adımlar sırasıyla;

Eğitim görmek istediğiniz üniversiteyle iletişime geçerek, İtalya'da Üniversite başvurusu için aranan şartları taşıyıp taşımadığınızı ve üniversitenin giriş şartlarını kontrol etmek.

Eğitim almak istediğiniz üniversite, size başvuru şartları hakkında geri dönüş yaptıktan sonra Türkiye'deki İtalyan Büyükelçiliği ya da İtalyan Konsolosluğu'na Üniversitenin öğrencilerden istediği belgelerle beraber ön başvuru talebinden bulunmanız .

Konsolosluk ön başvurunuzu teslim aldıktan sonra tüm belgeleri ilgili öğrenci adına üniversiteye göndermektedir.

İtalya’da Üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilerin bilmeleri gereken bir diğer konu, eğitim alacağınız üniversitenin akademik takvimdir.

İtalya’da tasarım eğitimi veren okulların akademik takvimi daha erken başlayıp daha erken biterken,italya’da mimarlık ve italya’da mühendislik gibi dalların akademik takvimleri daha geç başlayıp daha geç bitmektedir. domus academy,rufa academy,ied gibi okullar benzer akademik takvime sahiplerdir.

İtalya’da Üniversitelerin akademik yılları iki dönemden oluşmaktadır. Birinci dönem Eylül veya Ekim’de başlar ve Ocak-Şubat’ta bitmektedir.

İtalya’daki Üniversitelerde İkinci yarıyıl Şubat ve Temmuz ayları arasındadır. Her iki dönem de yaklaşık 20 haftadan oluşmaktadır.. Bu 20 haftalık sürenin 14 haftası öğretim, son 6 haftası ise vize-finallere ayrılmıştır.İtalya’da Üniversitelerin kesin açılış ve kapanış tarihleri farklılık gösterebilmektedir.

Bu takvimler ve üniversiteden üniversiteye göre değişebilir. Örneğin Bocconi Üniversitesi akademik eğitim takvimi diğer üniversitelere göre daha erken başlamaktadır.

 

 

İtalyan Üniversitelerinde Akademik Eğitim Sistemi 

 

İtalya’da Üniversite Eğitimi almak isteyenlerin ayrıca merak ettikleri bir diğer konu akademik eğitim sistemidir. İtalya’daki akademik eğitim sistemi öğretici olduğu kadar yorucu ama öğrenci dostu bir sistemdir.

İtalya’da lisans eğitimi 3 yıl sürmektedir ve öğrenciler bu 3 yıl boyunca mezun olabilmeleri için 180 krediyi tamamlamak zorundadır. İtalya'da Üniversite eğitimi alan öğrenciler bu kredi şartını ise eğitim hayatları boyunca girdikleri sınavlar ile tamamlamaktadır. Türkiye'deki üniversitelerin aksine İtalya’daki Üniversitelerde not sistemi 100 üzerinden veya AA, BB gibi alfabetik notlandırma sistemi ile değil, 30 üzerinden sözlü ve yazılı puanlama ile gerçekleşmektedir.

20 haftalık öğretim döneminin son 6 haftası yapılan sınavlar genellikle sözlü sınavlardır. Öğrenim dönemi içerisinde de yazılı sınavlar yapılmaktadır. İtalya’da Üniversite Eğitimi alan öğrencilere sınavlar için çeşitli tarih seçenekleri sunulmaktadır. Bunun yanında İtalya’da Üniversite Eğitimi alan öğrenciler eğer sınav sonucundan memnun kalmazsa yeniden sınava girme hakkına sahiptir.

 Bu eğitim sistemi İtalya’da tıp ve ekonomi eğitimi almak isteyen öğrenciler için büyük kolaylık sağlamaktadır.

 

 

Türk Öğrenciler İçin YÖK Denkliği

 

İtalya’da Üniversite Eğitimi almayı düşünen Türk öğrencilerin belki de en çok merak ettiği konulardan birisi YÖK denkliğidir. İtalya’da Eğitim almış fakat Türkiye’de çalışmak isteyen öğrenciler için birçok imkan bulunmaktadır.

İtalya’da Üniversite okuyan veya okuyacaklar için İtalyan Başkonsolosluğunun açıkladığı bazı maddeler;

İtalya’daki Üniversitelerde eğitim görmek isteyenler Türk öğrenciler için ön kayıt takvimi her yıl genellikle Nisan-Haziran aylarında İtalya Başkonsolosluk Okul bölümüne yapılmaktadır.

İstanbul İtalyan Başkonsolosluğu Türkiye'de üniversiteler tarafından verilen diplomaların denklik belgelerini sağlamaktadır. İtalya’da Üniversite eğitimi almak için yapılan başvurularda Türkiye’de mezun olunan okuldan alınan diplomanın noter tasdikli İtalyanca çevirisi yapılıp, Kaymakamlık'tan Apostil şerhi mutlak surette eklenmelidir.

Ayrıca İtalya’da Üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilerin İtalyanca bilgileri yapılan yazılı ve sözlü sınavlarla ölçülmektedir. Üniversite eğitimi için yeterli düzeyde İtalyanca bilme koşulu vardır. İngilizce okuyacak olanların ise TOEFL/IELTS sahibi olması gerekmektedir.

Bu şartları sağlayacak öğrenciler İtalya’da Üniversite eğitimi almaya veya yüksek lisans yapmaya gidebilecekler ve daha kaliteli bir eğitim alma hakkı kazanacaklardır.

 

  Bilgi İçin Hemen Arayın