? İtalya'daki Üniversitelerde Sınav ve Notlama Sistemi - Pianeta Italia

İtalya'daki Üniversitelerde Sınav ve Notlama Sistemi

 

Sınavlar öğrencilik hayatınız boyunca dönem dönem gerçekleşerek eğitim hayatınız süresince derslerini öğrenme seviyenizi ölçer. Her ülkede olduğu gibi İtalya’da Üniversite Eğitimi boyunca çeşitli sınavlar yapılarak öğrencilerin konuya veya konulara hakimiyeti ölçülmektedir. İtalyadaki Sınav Sistemi ve notlandırmayı yazımızın devamında okuyabileceksiniz.

 

 

İtalya’da lisans eğitimi süresi 3 yıldır ve öğrenciler bu 3 yıl boyunca mezun olabilmeleri için 180 krediyi tamamlamak zorundadır. Öğrenciler, İtalya'da Üniversite Eğitimi alırken Bu kredi şartını ise eğitimleri boyunca girdikleri sınavlar ile sağlıyorlar. Türkiye’nin aksine İtalya’da not sistemi 100 üzerinden veya AA, BB gibi alfabetik notlandırma sistemi ile değil 30 üzerinden puanlama ile gerçekleştiriliyor. 

30’luk sistem şu şekilde işliyor;

Öncelikle her öğretim üyesi geçme notunu kendisi ayarlamaktadır fakat bu not ortalaması bu genelde belli bir nottan aşağı olmamaktadır. Lisans döneminde sınavların çoğu 3 aşamalı olmamaktadır. Örneğin ilk yazılı sınavdan belli bir not almanız gerekiyor ki daha sonraki sınavlara girebilme şansınız olsun. İlk aşama genel olarak yazılı sınavdan oluşuyor daha sonra bunu takip eden yani yazılı sınavda sorulan soruları ezbere mi yoksa bilerek mi geçtiğinizi ölçen oral exam (sözlü sınav) yapılıyor. Böylece bir sınava gerçekten hazırlıklı girip girmediğiniz ölçülüyor ve bu şekilde 30 üzerinden aldığınız not transkirptinize geçmektedir.. Bazı derslerde ise 3 aşamalı bir sınav sistemi gerçekleştiriliyor. Özellikle programlama (computer science – bütün mühendislikte zorunlu) dersinde 3 aşamalı bir sınav gerçekleştiriliyor. Yazılı, sözlü ve kodlama üzerine girilen 3 aşamalı bir sınav uygulanıyor.


Tabi yukarıdaki açıklamalar sizleri biraz korkutmuş olabilir ama bu sistemin iyi tarafları da bulunmaktadır. İtalya'da Üniversite Eğitimi alırken kaldığınız veya notunu beğenmediğiniz bir dersin finaline 5 defa girebiliyorsunuz. Böylece kendinizi hazırlıksız hissettiğiniz sınavların sorularını görüp daha sonraki sınavlarda bu dersi geçme şansınız oldukça yükselmektedir. 

İtalyan Eğitim Sistemi ağır olduğu kadar öğrenci dostu bir sistem ile eğitim vermektedir. Böylece öğrenci aldığı dersleri geçmek için değil öğrenme amaçlı alıyor ve üniversiteden daha donanımlı bir şekilde mezun olmaktadır.

 

  Bilgi İçin Hemen Arayın