? İtalya'da Tıp Eğitimi - Pianeta Italia

 

 

İtalya’da Tıp Eğitimi

Telefonla Bilgi Almak İçin Buraya Tıklayınız

Online Randevu Almak İçin Tıklayınız

İtalya, tıp eğitimi konusunda dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almaktadır. Burada tıp fakültesine giriş yapabilmek için lise meznu veya son sinfta olmak ve Türkiye’de 4 yillik üniversiteye girecek kadar puan almak şartı vardır. Böylece İtalyada tıp eğitimi alabilmek için ön başvuru yapılabilmektedir.

Sonrasında ise ülkede senede bir kez yapılan tıp fakültesi giriş sınavına girilmesi gerekmektedir.

 

İtalya’da Tıp Fakültesine Giriş Sınavları

 

İtalya’da tıp fakültesine giriş sınavları farklı yollar ile yapılmaktadır. Sınav formatları, okulun devlet üniversitesi ya da özel üniversite olmasına bağlı olarak değişmektedir. Buna göre, devlet üniversitesinde tıp eğitimi almak için International Medical Admissions Test (IMAT) sınavının geçilmesi gerekmektedir. Özel üniversitelerde tıp eğitimi alabilmek içinse okulun kendine ait İngilizce tıp sınavında başarılı olma şartı bulunmaktadır.

IMAT Sınav Bilgileri

IMAT, İtalyada Devlet Üniversiteleri'nde tıp eğitimi almak isteyenler için zorunlu bir sınavdır. Sınavda adaylara toplamda 60 tane çoktan seçmeli soru sorulmaktadır. Adaylar doğru cevapladıkları her bir soru için 1,5 puan almaktadır. Yanlış cevaplanan sorular için ise sınav puanından 0,4 puan düşülmektedir. Adaylar 60 soruya doğru cevap verdiği taktirde 90 puan almaktadır.

Italyan Üniversitelerine genel başvuru şartlarına sahip herkes IMAT için başvuru yapabilmektedir. Adayların sınav yeri tercihlerde yazılan ilk üniversite olmaktadır. Senede bir kez yapılan bu sınava İstanbul’da da girilebilmektedir.

 

 

İtalya’da Tıp Eğitimi Alınabilecek Devlet Üniversiteleri

12 başarılı devlet üniversitesi İtalya’da tıp eğitimi vermektedir. Tıp eğitimi alınabilecek başlıca devlet üniversiteleri; Milano, Pavia, Roma La Sapienza, Milano Bicocca Bologna ve Padova’dır. Bunları; Torino, Napoli Federico II, Napoli Luigi Vanvitelli, Bari, Messina ve Roma Tor Vergata Devlet Üniversitesi takip etmektedir. Siena Devlet Üniversitesi ise IMAT sınavı ile alım yapan ve İngilizce diş hekimliği veren bir kurumdur.

Tıp eğitimi veren okullardan; Torino, Milano, Pavia, Roma La Sapienza, Bologna ve Padova Üniversiteleri dünya çapında başarı sıralamasına sahiptir.Pavia Devlet Üniversitesi: 1361 yılında kurulan üniversite, İtalyada tıp eğitimi veren ilk kurumdur. 9 fakülteye sahip üniversitede verilen tıp eğitiminin dili İngilizce’dir. Okul, tıp eğitimi konusunda ülkenin en prestijli üniversitesi olarak bilinmektedir.

Milano Bicocca Devlet Üniversitesi: 1998 yılında kurulan üniversite diğer okullara nazaran daha genç bir okuldur. Bergamo Üniversitesi işbirliğinde ortak diploma verir. Belli sayıda öğrencisine Surrey (Guilford, UK) Üniversitesinde ilk 2 sene laboratuvar ve staj imkanı sunar.

Bologna Devlet Üniversitesi: Bologna kentinde bulunan okul, dünyanın en eski üniversitesi olmakla ün yapmıştır. 1088 yılında kurulan üniversite; Ravenna ve Rimini gibi çok sayıda yerde kampüse sahiptir. Okul, İngilizce tıp eğitimine ise 2016 yılında başlamıştır. Milano Üniversitesiyle beraber dünyanın en iyi 100 üniversitesi sıralamasına girmeyi başarmıştır.

Torino Devlet Üniversitesi: Öğrencilerine farklı burs imkanları veren Torino Üniversitesi, 1404 yılında kurulmuştur. Okul İngilizce dilde tıp eğitimine ise 2017 yılında başlamıştır.

 

 

 İtalya’da Tıp Eğitimi Alınabilecek Özel Üniversiteler

 

Devlet üniversitelerinin yanı sıra İtalya'da tıp hizmeti veren 3 farklı özel üniversite bulunmaktadır. Bu üniversiteler; Milano Vita Salute San Raffaele, Roma Cattolica del Sacro Cuore ve Milano Humanitas’tır. Özellikle özel bir kurumda tıp eğitimi başvurusu için mutlaka danışmanlık hizmetinden faydalanılması gerekmektedir.

 

 

 İtalya’da Tıp Eğitimi Almanın Avantajları

İtalya özellikle son yıllarda başlattığı çalışmalar ile çok sayıda yabancı öğrenciye eğitim fırsatı sağlamaktadır. Ülkenin tıp eğitimi veren üniversiteleri uluslararası derece ve başarılara sahiptir. Eğitim ücretlerinin de ortalamanın altında bir değerde kalması İtalya'da tıp öğrenimi için oldukça cazip yapmaktadır. Gözde bir Avrupa ülkesinden tıp diploması almanın ise çok sayıda getirisi bulunmaktadır. 

Mavi diploma, İtalyada tıp öğrenimi görmenin en büyük avantajıdır. Mavi diploma sahipleri hemen hemen tüm dünya ülkelerinde almış oldukları tıp eğitimini saydırma ve varsa o ülkede doktorluk yapmak için gerekli sınava girme hakkına sahip olur.

Yabancı dil geliştirme ise diğer bir eğitim avantajıdır. İtalya’daki tıp eğitiminin İngilizce olması ve günlük hayatta İtalyanca konuşulması öğrencilere iki dilde gelişme fırsatı sunmaktadır. Günlük yaşantının yanı sıra İtalya’da yapılan tıp stajlarında da İtalyanca konuşma zorunluluğu bulunmaktadır.

 

 

 

 Tıp Fakültesi Bölüm İçeriği

İtalya’da tıp fakülteleri iki akademik dönemde eğitim vermektedir. Birinci dönem Ekim ile Ocak ayları arasında; ikinci dönem ise Şubat ile Temmuz ayları arasındadır. Akademik yarı yılların kesin başlangıç ve bitiş tarihleri ise üniversiteden üniversiteye değişiklik göstermektedir.

İtalya’da tıp fakültesi eğitimi öğrenci ders tekrarına düşmezse 6 yılda tamamlanmaktadır. Eğitimin ilk iki yılında temel bilgiler ve teorik araştırmalara yer verilmektedir. İlerleyen aşamalarda ise; uygulamalı dersler, staj programları, laboratuvar ve poliklinik çalışmalarına yer verilmektedir. Öğrencinin yıl sonu başarı puanı çok sayıda yazılı ve sözlü sınav ile değerlendirilmektedir. Bunların yanı sıra; araştırma ödevleri, projeler ve proje sunumları da dikkate alınmaktadır.

İtalya’da tıp fakülteleri genel olarak klinik öncesi çalışmalar ve cerrahi bölümler üzerine yoğunlaşmaktadır. Klinik öncesi çalışmalar; anatomi, fizyoloji, patoloji ve biyo-kimya benzeri temel bilimlerden oluşmaktadır. Cerrahi bölümlerde ise; iç hastalıklar, kadın hastalıkları ve doğum, çocuk hastalıkları gibi alanlar bulunmaktadır.

  Bilgi İçin Hemen Arayın